Директори сумських шкіл продовжують знайомитися з кращими практиками організації харчування дітей у ЗЗСО

На базі школи № 17 відбувся підсумковий захід у рамках освіторії з реформування системи шкільного харчування «Кращі практики організації харчування в ЗЗСО Сумської міської територіальної громади».

Участь у семінарі-практикумі взяли секретар міської ради Олег РЄЗНІК та начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО.

Як наголосив на початку теоретичної частини заходу Олег Рєзнік, – повноцінна і збалансована їжа – одна з умов нормального функціонування дитячого організму, тож представники влади роблять все для того, аби створити необхідні умови у закладах освіти для забезпечення здорового харчування дітей.

Антоніна Данильченко, яка зауважила, що Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування в закладах освіти» остаточно набула чинності з 1 січня: «У Сумах деякі заклади освіти нове меню почали вводити ще торік, тепер воно стало обов’язковим для усіх шкіл. Нововведенню передувала копітка робота, – у закладах освіти необхідно було створити умови для організації нового харчування дітей, обговорити з батьками це питання, адже, як усім відомо, від харчових звичок дітей, отриманих вдома, залежить їхня готовність до змін у школі».

Вона повідомила, що відтепер шкільне меню складають з урахуванням нових вимог, згідно з технологічними картами харчування Міністерства освіти. Проте, знадобиться певний час, щоб з’ясувати, наскільки страви підходять дітям, адже кожне меню сезонне і розраховане на чотири тижні.

У ході практикуму керівники освітньої галузі Сум обговорили підходи до формування сучасного меню із залученням батьків та вихованців шкіл, відвідали оновлений харчоблок ССШ №17 та ознайомилися з можливостями роботи нового обладнання, яке презентувала майстер виробничого навчання ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» Оксана ГРАМОТІНА, зокрема, пароконвектомату – професійного кухонного теплового обладнання, що дає можливість приготувати велику кількість продуктів з малими затратами теплової енергії.

Раніше, в рамках освіторії керівники шкіл відвідали й інші освітні заклади, де також ознайомились з можливостями роботи нового кухонного обладнання та організацією впровадження системи шкільного харчування.